Seperti biasa, bangun-bangun saja kita pergi ke dapur. Jerang air panas untuk mak mandi. Kemudian, barulah otak boleh berfungsi dengan tenang. Sambil tunggu air masak, kita susun pinggan mangkuk dan mencuci segala periuk dan kuali, membuang saki-baki makanan basi dan memanaskan semula makanan.
Selesai urusan tadi, kita tengok dalam peti sejuk ada apa. Pening juga memikirkan nak masak lauk apa hari-hari. Haruslah stres sedikit. Ehek.
Sambil menggigil memasak sebab tak ada tenaga, barulah kita isi perut dengan bebola ikan atau jemput-jemput udang Adabi atau kentang goreng. Dah menggigil baru ada otak nak makan. Kalau tak, memang lambat lagilah nak menjamah makanan.
Selalunya apabila memasak, aku tak ada selera nak makan awal-awal. Biarlah mak aku makan dulu. Dah betul-betul lapar, masa tulah aku makan lauk-pauk yang dimasak tadi pagi.
Sekian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan