Nak dijadikan cerita, pada suatu petang aku sangat lapar. Ni tahap lapar yang tangan menggigil-gigil. Bangun pun tengahari rembang. Matahari dah tegak atas kepala dah. Mana taknya lapar.
Jadi, aku pergilah ambil kentang tiga biji, kupas kulit dia, basuh-basuh, sagat, tambah tepung seikut rasa, garam seikut rasa, serbuk ayam Knorr seikut rasa, air panas thermos, air paip, dan haa masa nilah aku buat kesilapan besar. Aku terlebih tambah air. Makanya, adunan aku terlebih cair. Tapi aku tak nak tambah tepung lagi. Takde masa tau. Lapar dah ni 😠.
Gambar diatas merupakan gambar adunan tak jadi. Nampak tak dia punya cair tu macam mana? Nampak kan?
Apabila masuk dalam kuali dia jadi bentuk gini. Leper sebab tak cukup pekat. Bentuk dia dah tak terbentuk bulat.
Jemput-jemput rangup. Sedap tau, cukup rasa. Paling best makan masa dia tengah suam-suam. Krup krup bunyi.
Sos pencicah aku guna sos jenama Life's. Tambah air panas sikit. Kacau sebati. Aku tak minat pekat sangat kalau nak cicah jemput-jemput dengan sos cili.
Demikianlah, apabila dah kebulur, masak pun otak dah tak betul. Asal ada rasa. Nasib sedap (tapi mungkin tak sedap, boleh jadi. Orang kalau dah lapar semua makanan jadi sedap).
Okey, tu jelah.
;)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan