Sambal Belacan: Dah Lama Nak Buat Sambal Belacan. Warna Hijau Lah Tapi.

Hai.

Kali ini aku nak buat sambal belacan. Belacan yang aku bayangkan warnanya merah. Tapi hasilnya jadi warna hijau pulak. Ni kes cili merah tak banyak la ni.


Basuh-basuh bagi bersih. Lada hijau, cili padi hijau, cili merah, bawang merah, dan bawang putih.


Campak segala bahan yang dah dibasuh dalam pan yang ada minyak. Minyak sedikit sahaja. Masukkan sekali belacan. Bagi sampai layu gitu je.


Api kecil ni tak perlu buka api besar.


Ha biar layu layu macam ini. Bau dia peh. Terbaik.

Biar sejuk sekejap dan kisar. Nak tumbuk tapi takut berkecah sebab aku pernah buat hari tu 😅. Berkecah ha.

Nak tunjuk gambar hasil akhir tapi tak de. Eh, jangan lupa masukkan garam dan gula sekali.

Makasih. 

:)

2 ulasan:

nina.is.me berkata...

fuh rajin betul anda

haneelah berkata...

Rajin ni dia datang setahun sekali je